Disciplina asigura studentilor cunostintele necesare intelegerii, aprofundarii si proiectarii retelelor de comunicatii mobile si a tehnicilor de management al mobilitatii in diferite tipuri de retele wireless.
In prima parte a cursului sunt prezentate tehnicile generale de management al mobilitatii in retelele wireless, precum si arhitecturile bazelor de date utilizate atat in algoritmii de inregistrare si determinare a localizarii abonatilor mobili, cat si in cei de realizare a handover-ului. In cea de a doua parte a cursului, sunt prezentate protocoalele de management al mobilitatii in retelele PLMN, MANET, mesh, IP, UMTS si in retelele mobile cu transmisii prin sateliti, analizandu-se si performantele lor.
Lucrarile de laborator ofera studentilor posibilitatea de a aprofunda notiunile prezentate la curs. Astfel, sunt studiate: protocoalele de rutare utilizate in retelele ad-hoc (DSR, AODV, OLSR, TORA); tehnicile de realizare a handover-ului (controlat de retea/mobil, hard/soft); managementul mobilitatii in diferite retele 3G; metodele de rutare si alocare a canalelor in retelele mesh; handover-ul vertical intre diferite retele.
In cadrul proiectelor de grup, studentii realizeaza studii si analize pentru o proiectare eficienta din punct de vedere al mobilitatii, a retelelor MANET, VANET, UMTS si IP, utilizand simulatoarele prezentate la laborator (OPNET, GNS3).
Aceasta disciplina permite absolventilor programului de master Managementul Serviciilor si Retelelor sa dobandeasca cunostintele tehnice si abilitatile manageriale necesare planificarii, achizitionarii, operarii si evaluarii retelelor si sistemelor de comunicatii mobile din punct de vedere al managementul mobilitatii abonatilor, cu respectarea deopotriva a cerintelor utilizatorilor si a normelor internationale de specialitate.